Čeština a jiné

Dnes dopadl velice špatně diktát z češtiny. Některé děti píšou nedbale. Samy po sobě nemohou text přečíst. Nelíbí se mně ani úprava sešitů. Mezi cvičením a opravou by měly vynechat řádek. Při opravě chci, aby slovo opravily a vedle napsaly proč to tak je. Stačí ve zkratce, ale aby tomu rozuměly a přišly na to samy. Pokud v diktátu opravují, musí být písmenko jedním tahem přeškrtnuté a nad to napsat správné. Přepisování písmen nebo škrtnutou pouze kličku budu počítat jako chybu. Stejně tak budu počítat za chybu jev, který jsme neprobírali, ale diktuji jim ho já. Např. zpíváme – na začátku se píše z.

Stejně tak to je i se zapomínáním. Děti zapomínají nosit vlastivědu, přírodovědu. Musí se každý den na výuku připravit a vy byste to měli zkontrolovat. Dost často zapomínají i žáci, kteří dosud neměli se zapomínáním problém.

Prosím některé rodiče, aby svým dětem nevyhrožovali, že když se budou špatně učit, že je dají do dětského domova, nepojedou na lyžařský kurs a podobně. Jsou to opravdu drsné a hlavně nesplnitelné výhrůžky. Raději si s dětmi sedněte a proberte učení, přípravu a zjistěte, co je trápí.