Dnešní postřehy

  1. Přestože jsem na prázdniny nedala dětem žádný úkol, většina dětí „naskočila“ bez jakýchkoliv obtíží. Vcelku všichni četli obstojně, i v matematice bylo vidět, že doma děti nezahálely. Našlo se však pár jedinců, kteří měli obtíže a bylo vidět, že se na čtení a matematiku o prázdninách nesoustředili. Ráda bych vás všechny chtěla poprosit, abyste s dětmi denně četli, počítali a psali pár slov jako diktát. Plynulé čtení je předpoklad pro úspěch ve všech ostatních předmětech.
  2. Před Vánocemi jsem viděla v penálu jednoho chlapce vzkaz od maminky. Moc se mně to líbilo. Vzkaz byl napsán velkými tiskacími písmeny, chlapec si ho přečetl. Procvičil si čtení a pak věděl, že na něho maminka myslí. Samozřejmě to není povinné, ale zkuste to, děti to jistě potěší až otevřou penál. Vzkaz by měl být krátký, čitelný, jasný. Např. Myslím na tebe, mám tě ráda…….Určitě vymyslíte mnoho jiných neotřelých vzkazů. Připojte srdíčko nebo obrázek. Ráda dětem při čtení pomohu.
  3. Občas dětem čtu nějakou pohádku. Dneska jsme se s dětmi dohodli, že by v naší třídě mohla číst pohádku jejich babička. Děti slíbily, že to s babičkami domluví. Rozhodně by to bylo pro děti atraktivní, poznali bychom „naše“ babičky. Pro babičky by to byla jen chvilička, děti by s babičkou vybraly pohádku. Vždyť babičky jsou naši andělé. Rozhodně si myslím, že by to bylo ve prospěch utužení vztahů mezi babičkami, dětmi i učitelkou. Promyslete to a pokud byste chtěli, ozvěte se mně.